a

Thursday, 17 June 2010

Doakan anak-anak supaya "Terang Hati" ... QS Thaha [20]: 25-28

Doakan anak-anak supaya "Terang Hati"source

http://mengaji-iqra.blogspot.com/2008/10/doakan-anak-anak-supaya-terang-hati.html
Mana ada mak ayah yang tak mendoakan anak kan. Paling kurang lepas Solat. Minta la kat Allah supaya anak tu mudah menghafal, di lapangkan hati di terangkan hati.

Baca Doa Nabi Musa

“Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku, mudahkanlah untukku urusanku dan lepaskanlah kekakuan lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku”(QS Thaha [20]: 25-28) baca untuk anak..atau sebelum ajar ngaji tu kita baca sama-sama dengan anak.

Istilah Benak Hati

entah le...ada ke tak pada anak-anak ni. Yang lambat dapat tu ade le. Kalau ada masa lapang..buat kan air penerang hati. baca AlFatihah tu 41 kali hembus pada air meneral. Niatkan supaya anak tu terang hati, suka belajar, mudah dapat dan faham. Ituaj ele pon ikhtiar mak ayah..selebihnya Allah yang mengadunnya.
...

...

...

belajar sholat, doa iftitah dan doa qunut

belajar sholat

belajar sholatDoa Iftitah in Solat========


Recitation of Doa Iftitah. Please read after me and familiarize your tongue. This doa recited each time as an opening of our solat (prayer).


====


doa qunut


QUNUT.avi


Doa Qunut, read in second raka'at of Solat Subh or Fajr, after Ruku' for Mazhab Syafie and it's sunat Mu'akkad

...

Belajar Iqra' mesti dari kecil

kisah teladan : Guru ke Makkah hasil jual tebu

source


http://kelasiqra.tripod.com/kisahteladan2.htmlSEORANG guru di utara tanah air sudah lama bercita-cita untuk menunaikan ibadat haji. Dia berusia 45 tahun. Bagaimanapun, dia mempunyai lapan anak yang masih belajar dan isteri yang tidak bekerja. Selain itu, dia turut menjaga seorang ibu yang sudah tua. Guru sekolah rendah ini boleh dikatakan ‘kaki masjid’.

Walaupun hajatnya besar tetapi kerana ada halangan kewangan, dia belum mampu ke Makkah. Guru itu selalu mencari idea untuk menambah pendapatan tambahan, tanpa mengabaikan tugasnya sebagai guru yang dedikasi di sekolah.

Suatu hari sekembalinya dari sekolah, dia singgah di sebuah warung menjual air tebu. Penjual itu menegurnya sebagai seorang haji kerana memakai serban tanpa topi keledar. Bagaimanapun guru itu menjelaskan, dia belum ke Makkah kerana simpanannya belum cukup, walaupun keinginannya cukup besar.

Ketika berbual-bual, penjual air tebu itu memberi idea padanya dengan berkata: “Saya rasa cikgu ada tanah. Saya tengok tanah cikgu itu terbiar dan dipenuhi pokok yang tidak berguna, apa kata jika cikgu menukarkan menjadi kebun tebu.”

Penjual itu berkata lagi, kos menanam tebu murah. Upah membajak hanya RM300 sehari, dua tiga ratus lagi dibelanjakan untuk membuat pagar. Setiap musim hanya lapan bulan dan penjual itu menawarkan benih tebu secara percuma.

Cikgu itu mengangguk tanda setuju. Apabila pulang ke rumah, dia asyik memikirkan hal itu. Tidur malamnya tidak seperti biasa apabila mengingatkan cadangan penjual tebu tadi.

Keesokannya dia menceritakan hasrat untuk menanam tebu di tanah terbiar seluas tiga ekar tidak jauh dari rumah mereka. Isteri dan anak-anaknya menyokong. Akhirnya mereka bergotong-royong membuat pagar dan mengupah seseorang untuk membajak tanah dan menggali lubang.

Selepas menanam dan menunggu lapan bulan, akhirnya usaha dengan tulang empat kerat membuahkan hasil. Dia berjaya mengutip 10,000 batang tebu. Dengan menjual terus kepada peraih pada harga 80 sen sebatang, setiap musim dia mengutip RM8,000. Dalam setahun (dua musim) dia mampu menyimpan RM15,000. Selepas dua tahun, dia dan isterinya mampu menunaikan ibadat haji.

Sekembalinya dari Makkah, rezekinya bertambah murah dan kerana dedikasinya ketika mengajar beliau dinaikkan pangkat menjadi guru penolong kanan. Itulah berkat bekerja sendiri.

Zikir - Subhanallah

Zikir - Subhanallah 1
tenang jiwa rasa...alhamdulillah

Zikir - Subhanallah 1Zikir - Subhanallah 2

Zikir - Subhanallah 2
Zikir - Subhanallah 3Zikir - Subhanallah 3zikir Subhanallah walhamdulillah wala ila ha ilallah


Zikir dan doa munajat

Zikir 1

Zikir 1


Zikir 2


Zikir 2


Zikir 3

Zikir 3Zikir 4


Zikir 4
Zikir 5

Zikir 5Zikir 6Zikir 6Selawat

SelawatDoa Kesejahteraan


Doa Kesejahteraan

zikir al ma'thurat - track 28

zikir al ma'thurat - track 28


zikir al ma'thurat - track 28

zikir al ma'thurat - track 27

zikir al ma'thurat - track 27

zikir al ma'thurat - track 27

zikir al ma'thurat - track 26

zikir al ma'thurat - track 26
zikir al ma'thurat - track 26

zikir al ma'thurat - track 25

zikir al ma'thurat - track 25
zikir al ma'thurat - track 25

zikir al ma'thurat - track 24

zikir al ma'thurat - track 24

zikir al ma'thurat - track 24

zikir al ma'thurat - track 23

zikir al ma'thurat - track 23

zikir al ma'thurat - track 23

zikir al ma'thurat - track 22

zikir al ma'thurat - track 22
zikir al ma'thurat - track 22

zikir al ma'thurat - track 21

zikir al ma'thurat - track 21

Semoga ayat-ayat Allah, akan memperteguhkan kita dalam perjuangan menegakkan syiar Allah.
zikir al ma'thurat - track 21
Related Posts with Thumbnails