a

Saturday, 24 July 2010

Surah An-Nasyrah:5-6

source dari


dah termaktub dalam Surah An-Nasyrah:5-6

5. Verily, along with every hardship is relief
6. Verily, along with every hardship is relief.

Bila berada dalam sesuatu ujian tu memang susah nak fikirkan samada, Akan hadirkah Sinar di Hujung Jalan nanti??? :) I've went thro them. Bukan nak kata sekarang kita dah pandai tawakkal pada Allah. Tapi, bila di ingatkan insyaAllah, kembali padaNya.... Tawakkal padaNya..... Du'a padaNya.... Kadang kita mengaku kita ni hambaNya, tapi kadang2, kita tak lari dari kealpaan. Minta tolong pada manusia sedangkan yang mendatangkan kebaikan atau kesusahan adalah Allah, Tuhan Pencipta Semesta Alam! :) Lepas ni ngadu pada Allah dulu tau!!! (Ingatan ni untuk diri sendiri! :) )

Semalam, tetiba terfikir, suatu perkara yang pernah berlaku dulu. Memang rasa bende tu rasa terlalu berat hendak ditanggung! Yelah, ujian... memang la terasa kesakitannya. :) Bila sakit hati, tak tahu sakit dia kat mana. Nak buat dressing pun tak boleh walaupun hati sakit parah! ;) Nak makan ubat pun, takkan nak makan ubat psych kot??? :) So ubatnya??? Tenangkan hati dengan zikrullah.... :)

Sambung citer semalam... So, bila ingatkan balik apa yang telah berlaku... memang terdapat hikmah yang terbesar di sebalik ujian tersebut. Memang masa tu susah nak terima hakikat penderitaan hati. Tapi, semalam, Allah telah menyingkap hikmah di sebalik ujian tersebut! Allah Maha Mengetahui. :) Alhamdulillah. Walaupun derita yang terpaksa diharungi, tapi Alhamdulillah, natijahnya SubhanalLah.... mendapat manfaat dariNya. Teringat kata2 seorang sahabat, "Allah yang mendatangkan sesuatu kepada kita, walaupun terasa susah dan perit, tapi dengan kuasa Allah, Allah yang akan menyelesaikannya untuk kita." :) Allah telah memberikan yang terbaik melalui kejadian dulu..... :) Alhamdulillah. Aku bersyukur. :)

Buat sahabat2 yang sedang mengalami apa yang kita pernah lalui... kita d'uakan....

Semuga dia tabah menghadapi ujian2 yang terpaksa di lalui buat masa ini.
Semuga Allah memberi kekuatan ke dalam hatinya.
Semuga dia tidak putus asa dengan taqdir yang telah ditetapkan ke atasnya.
Semuga dia yakin, Allah tidak menguji seseorang kerana sia2.
Smeuga dia yakin, ada hikmah di sebalik ujian yang terpaksa dia lalui sorang2.
Semuga dia yakin, pasti ada Sinar di Hujung Jalan.

Ameen.

Wallahua'lam. Sekadar meluah rasa dalam blog comel ni! :) Bila dia nak tukar cat ntah la. hehe. Semalam pun dok baca buku La Tahzaan, Jangan Bersedih. Semangat pulak nak tulis dalam blog. :) Allah knows us best! Take care everybody! Jangan putus asa dengan Allah! :)

“Dan janganlah kamu mengatakan terhadap orang-orang yang gugur di jalan Allah, (bahwa mereka itu) mati, bahkan (sebenarnya) mereka itu hidup, tetapi k

“Dan janganlah kamu mengatakan terhadap orang-orang yang gugur di jalan Allah, (bahwa mereka itu) mati, bahkan (sebenarnya) mereka itu hidup, tetapi kamu tidak menyadarinya.” (QS. 2:154).


source


Kisah & Hikmah
Ya Allah, Alangkah Bahagianya Calon Suamiku Itu...
Posted by: Admin on Monday, August 08, 2005 - 08:56 PM

Hudzaifah.org - Pada zaman Rasulullah SAW hiduplah seorang pemuda yang bernama Zahid yang berumur 35 tahun namun belum juga menikah. Dia tinggal di Suffah masjid Madinah. Ketika sedang memperkilat pedangnya tiba-tiba Rasulullah SAW datang dan mengucapkan salam. Zahid kaget dan menjawabnya agak gugup.

"Wahai saudaraku Zahid….selama ini engkau sendiri saja," Rasulullah SAW menyapa.

"Allah bersamaku ya Rasulullah," kata Zahid.

"Maksudku kenapa engkau selama ini engkau membujang saja, apakah engkau tidak ingin menikah…," kata Rasulullah SAW.

Zahid menjawab, "Ya Rasulullah, aku ini seorang yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan wajahku jelek, siapa yang mau denganku ya Rasulullah?"

" Asal engkau mau, itu urusan yang mudah!" kata Rasulullah SAW.

Kemudian Rasulullah SAW memerintahkan sekretarisnya untuk membuat surat yang isinya adalah melamar kepada wanita yang bernama Zulfah binti Said, anak seorang bangsawan Madinah yang terkenal kaya raya dan terkenal sangat cantik jelita. Akhirnya, surat itu dibawah ke rumah Zahid dan oleh Zahid dibawa kerumah Said. Karena di rumah Said sedang ada tamu, maka Zahid setelah memberikan salam kemudian memberikan surat tersebut dan diterima di depan rumah Said.

"Wahai saudaraku Said, aku membawa surat dari Rasul yang mulia diberikan untukmu saudaraku."

Said menjawab, "Adalah suatu kehormatan buatku."

Lalu surat itu dibuka dan dibacanya. Ketika membaca surat tersebut, Said agak terperanjat karena tradisi Arab perkawinan yang selama ini biasanya seorang bangsawan harus kawin dengan keturunan bangsawan dan yang kaya harus kawin dengan orang kaya, itulah yang dinamakan SEKUFU.

Akhirnya Said bertanya kepada Zahid, "Wahai saudaraku, betulkah surat ini dari Rasulullah?"

Zahid menjawab, "Apakah engkau pernah melihat aku berbohong…."

Dalam suasana yang seperti itu Zulfah datang dan berkata, "Wahai ayah, kenapa sedikit tegang terhadap tamu ini…. bukankah lebih disuruh masuk?"

"Wahai anakku, ini adalah seorang pemuda yang sedang melamar engkau supaya engkau menjadi istrinya," kata ayahnya.

Disaat itulah Zulfah melihat Zahid sambil menangis sejadi-jadinya dan berkata, "Wahai ayah, banyak pemuda yang tampan dan kaya raya semuanya menginginkan aku, aku tak mau ayah…..!" dan Zulfah merasa dirinya terhina.

Maka Said berkata kepada Zahid, "Wahai saudaraku, engkau tahu sendiri anakku tidak mau…bukan aku menghalanginya dan sampaikan kepada Rasulullah bahwa lamaranmu ditolak."

Mendengar nama Rasul disebut ayahnya, Zulfah berhenti menangis dan bertanya kepada ayahnya, "Wahai ayah, mengapa membawa-bawa nama rasul?"

Akhirnya Said berkata, "Ini yang melamarmu adalah perintah Rasulullah."

Maka Zulfah istighfar beberapa kali dan menyesal atas kelancangan perbuatannya itu dan berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah, kenapa sejak tadi ayah berkata bahwa yang melamar ini Rasulullah, kalau begitu segera aku harus dikawinkan dengan pemuda ini. Karena ingat firman Allah dalam Al-Qur’an surat 24 : 51. “Sesungguhnya jawaban orang-orang mukmin, bila mereka dipanggil kepada Allah dan Rasul-Nya agar rasul menghukum (mengadili) diantara mereka ialah ucapan. Kami mendengar, dan kami patuh/taat”. Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung. (QS. 24:51)"

Zahid pada hari itu merasa jiwanya melayang ke angkasa dan baru kali ini merasakan bahagia yang tiada tara dan segera pamit pulang. Sampai di masjid ia bersujud syukur. Rasul yang mulia tersenyum melihat gerak-gerik Zahid yang berbeda dari biasanya.

"Bagaimana Zahid?"

"Alhamdulillah diterima ya rasul," jawab Zahid.

"Sudah ada persiapan?"

Zahid menundukkan kepala sambil berkata, "Ya Rasul, kami tidak memiliki apa-apa."

Akhirnya Rasulullah menyuruhnya pergi ke Abu Bakar, Ustman, dan Abdurrahman bi Auf. Setelah mendapatkan uang yang cukup banyak, Zahid pergi ke pasar untuk membeli persiapan perkawinan. Dalam kondisi itulah Rasulullah SAW menyerukan umat Islam untuk menghadapi kaum kafir yang akan menghancurkan Islam.

Ketika Zahid sampai di masjid, dia melihat kaum Muslimin sudah siap-siap dengan perlengkapan senjata, Zahid bertanya, "Ada apa ini?"

Sahabat menjawab, "Wahai Zahid, hari ini orang kafir akan menghancurkan kita, maka apakah engkau tidak mengerti?".

Zahid istighfar beberapa kali sambil berkata, "Wah kalau begitu perlengkapan kawin ini akan aku jual dan akan kubelikan kuda yang terbagus."

Para sahabat menasehatinya, "Wahai Zahid, nanti malam kamu berbulan madu, tetapi engkau hendak berperang?"

Zahid menjawab dengan tegas, "Itu tidak mungkin!"

Lalu Zahid menyitir ayat sebagai berikut, “Jika bapak-bapak, anak-anak, suadara-saudara, istri-istri kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih baik kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya (dari) berjihad di jalan-Nya. Maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang fasik.” (QS. 9:24).

Akhirnya Zahid (Aswad) maju ke medan pertempuran dan mati syahid di jalan Allah.

Rasulullah berkata, "Hari ini Zahid sedang berbulan madu dengan bidadari yang lebih cantik daripada Zulfah."

Lalu Rasulullah membacakan Al-Qur’an surat 3 : 169-170 dan 2:154). “Janganlah kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur dijalan Allah itu mati, bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rizki. Mereka dalam keadaan gembira disebabkan karunia Allah yang diberikan-Nya kepada mereka, dan mereka bergirang hati terhadap orang-orang yang masih tinggal dibelakang yang belum menyusul mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati”.(QS 3: 169-170).

“Dan janganlah kamu mengatakan terhadap orang-orang yang gugur di jalan Allah, (bahwa mereka itu) mati, bahkan (sebenarnya) mereka itu hidup, tetapi kamu tidak menyadarinya.” (QS. 2:154).

Pada saat itulah para sahabat meneteskan air mata dan Zulfahpun berkata, "Ya Allah, alangkah bahagianya calon suamiku itu, jika aku tidak bisa mendampinginya di dunia izinkanlah aku mendampinginya di akhirat."


HIKMAH
Mudah-mudahan bermanfaat dan bisa menjadi renungan buat kita bahwa, "Untuk Allah di atas segalanya, and die as syuhada."
Jazakumullah.

Al-Qur'an Tafsir Per Kata dengan Asbabun Nuzul dan Terjemahan
i dream to buy this Al Quran ....


Betapa nikmat membaca Al Qur'an kalau faham kata per kata dari setiap ayat seperti orang Arab.Al-Qur'an Tafsir Per Kata ini mempermudah kita dalam memahami erti dan isi al-Qur'an. Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul dan Terjemahan yang memperkayakan Al-Qur'an Tafsir ini.so please Allah ada rezeki one day... i will go to this site herehttp://www.quranonline2u.com/2009/10/quran-tafsir-per-kata-asbabun-nuzul.html


http://www.quranonline2u.com/2009/10/quran-tafsir-per-kata-asbabun-nuzul.html

PERTAMA DI DUNIA

Betapa nikmat membaca Al Qur'an kalau faham kata per kata dari setiap ayat seperti orang Arab.Al-Qur'an Tafsir Per Kata ini mempermudah kita dalam memahami erti dan isi al-Qur'an. Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul dan Terjemahan yang memperkayakan Al-Qur'an Tafsir ini. Baru dilancarkan pada sekitar Jun 2009.

Sebuah Tafsir al-Quran yang memaparkan bukan sekadar terjemahan, tetapi mempersembahkan tafsiran bagi setiap patah perkataan al-Quran. Ini kerana Tafsir tidak sama dengan Terjemahan. Terjemahan hanya memindahkan bahasa sesuatu perkataan. Berlainan dengan Tafsir yang menjelaskan kekaburan bagi sesuatu makna perkataan. Di sinilah letaknya kelebihan Tafsir Al-Qur'an Per kata ini berbanding terjemahan-terjemahan al-Quran yang lain. Tafsiran ditulis terus dibawah setiap lafaz arabnya. Terjemahan penuh disertakan di bahagian tepinya. Dilengkapi juga dengan asbab nuzul (sebab turun ayat) dan nota kaki bagi memperjelaskan lagi maksud sesuatu tafsiran.
Kelebihan Tafsir Qur’an Per kata:

  • Tafsir global yang ringkas, bukan sekadar terjemahan, yang disusun berdasarkan kata per kata dari setiap ayat al-Qur’an
  • Mudah dibaca dan difahami, baik secara terpotong-potong kata per kata atau pun secara ayat per ayat.
  • Disusun dengan merujuk kepada buku-buku Tafsir yang mu’tabar (diakui)
  • Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul, yang memberikan informasi tentang keadaan dan latar belakang turunnya setiap ayat.
  • Dilengkapi juga dengan terjemahan.
  • Tersedia 5 pilihan warna Cover : Merah, Pink, Hijau, Ungu, Biru (*Bergantung kepada Stok)
  • Yang sesuai untuk dijadikan hadiah buat yang tersayang

Harga : RM 130.00 (Biasa: RM 160.00)
FREE POSTAGE (Sem. Malaysia)
Ukuran : 21 cm x 29 cm (saiz A4) - Hard Cover

PERCUMA BEG AL-QUR'ANApa kata Ulama dan Ahli Tafsir :

"Ini akan membuat anda mengetahui makna dan tafsir setiap kata dari ayat Al Qur'an"
(Dr.Hidayat Nur Wahid, Ketua MPR RI )


"Tafsir Qur'an per Kata adalah cara cepat belajar memahami Al Qur'an"
(Dr. Ahzami Samiun Jazuli, Pensyarah Bidang Tafsir)

"Tafsir yang sangat mudah dan baik terutama bagi pemula dalam memahami Al Qur'an"
(DR.Amir Faishol Fath, Pensyarah Bidang Tafsir)


Tafsir Qur'an Per Kata merupakan sebuah tafsir yang wajib dimiliki oleh setiap muslim yang ingin merasakan kelazatan membaca al-qur'an.
(Ustadz Ahmad Kusyairi Suhail)

Baru pertama kali ini saya menemukan tafsir yang sangat mudah dan baik terutama bagi pemula dalam memahami al-Quran. Tafsir ini sungguh sangat bermanfaat bagi pembaca yang tidak faham bahasa Arab dalam memahami maksud kata per kata dari ayat-ayat al-qur'an.
(Dr. Amir Faishol Fath, Pensyarah Bidang Tafsir, Pakistan)


BONUS PERCUMA
VCD KOLEKSI ISLAMI

Mengandungi lebih 100 koleksi e-book, e-novel, software, flash yang menarik.
Semua koleksi ini adalah himpunan koleksi peribadi yang khas kami berikan percuma buat semua pembeli Qur'an Terjemahan Per Kata.

Klik gambar di atas kalau nak tengok lebih jelas apa yang best sangat tu!!!

Antara kandungan yang BEST:
Al-Qur'an Digital, IQRA'Kanak-kanak Digital, E-Novel Ayat-Ayat Cinta, Hadis 40, Seerah Nabi, Riyadus Salihin, Tafsir Ibnu Kathir, Terjemahan Qur'an Digital Melayu & English, La Tahzan, Kisah-Kisah Teladan, Ma'thurat Digital, Fatwa Qaradawi, Dialog Islam-Kristian dan banyak lagi. Semuanya dalam bentuk software/e-book menarik yang mudah dibaca dan digunakan. Koleksi ini kalau kami nak jual RM 100 pun boleh. Tapi kami berikan percuma sahaja.

Al Quran tajwid dan terjemahan

http://www.quranonline2u.com/2009/02/al-quran-tajwid-terjemahan.htmlhttp://www.quranonline2u.com/2009/02/al-quran-tajwid-terjemahan.html


i am thinking of buying the above ....
Harga RM 60.00 - FREE POSTAGE

Saiz : Half A4 (19 x 13.5 cm)

Surah Yaasin, ayat 9

Dan Kami jadikan (sifat tamak dan gila mereka kepada harta benda dan pangkat itu sebagai) sekatan (yang menghalang mereka daripada memandang kepada keburukan dan kesingkatan masa dunia yang ada) di hadapan mereka dan sekatan (yang menghalang mereka daripada memikirkan azab yang ada) di belakang mereka (pada hari kiamat). Lalu Kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu, mereka tidak dapat melihat (jalan yang benar) (Surah Yaasin, ayat 9)

Digital Pocket Tajweed Quran > DPQ - EClick Here

Home Page > Products > Digital Pocket Tajweed Quran > DPQ - Ei am interested to purchashe it.what is it?Digital Pocket Quran ( DPQ ) Advantages:* Real Othmanic calligraphy with colored letters of Tajweed Quran licensed by Al-Azher Ash-Shareef.

* With the voice of Saa’d Al-Gamedi.

* Azan (call to prayer), and direction of Kiblah.

* Tafseer Aj-Jalalin (interpretation).

* Storing and repeating desired Ayahs for memorization.

* Meaning of Ayahs in English and time color-coded Transliteration.Notice: Our E-shop provide to its valuable customers, a sound box for DPQ as an optimal choice, details are available below separately.

Weight: 0.69 Kg

price :

Price: $207.00

Listen to Quran Recited by Shaikh Abd-ur Rahman As-Sudais & Shaikh Su'ood As-Shuraim

Recited by Shaikh Abd-ur Rahman As-Sudais & Shaikh Su'ood As-Shuraim
http://hamariweb.com/online-audio-Quran.aspx


http://hamariweb.com/online-audio-Quran.aspx


Quran


Quran with Urdu Translation


Quran with English Translation


http://hamariweb.com/online-audio-Quran.aspx

Listen Online Quran

Thursday, 22 July 2010

read iqra' online by download the book


Buku Iqra Maya


Buku Iqrak MayaIngin baca iqrak online.


or read iqra' online to your children?


http://www.freedrive.com/file/833230,buku-iqrak-maya

Buku Iqra Maya===========ralat====

ralat atau error

================


this is what i get now............


it was working before..............

====

======
An Error was encountered

It was logged and we will fix it as soon as possible.
An Error was encountered

It was logged and we will fix it as soon as possible.
An Error was encountered

It was logged and we will fix it as soon as possible.


=====

BUT GOOD news is you can purchase it herehttp://www.quranonline2u.com/2009/01/buku-iqra-1-6.html


http://www.quranonline2u.com/2009/01/buku-iqra-1-6.html


HARGA : RM 12.00 - with postage


or


HARGA : RM 20.00 - with postage

SET IQRA' (1-6) - ADA 6 BUAH BUKU


=====


..

Dosa terbesar dari dosa-dosa besar

Dosa terbesar dari dosa-dosa besar


Diriwayatkan dari Abu Bakrah ra., Nabi Muhammad Saw bertanya, "mahukah ku beritahu kalian dosa terbesar dari dosa-dosa besar?" (1) mempersekutukan Allah (2) durhaka kepada ibu atau bapa (3) membuat kesaksian palsu". (HR Bukhari)

Zikir Ya Allah

Zikir Ya Allah (Astro Oasis)
Banyakkan menyebut nama Allah memuji kebesaran Allah

SELAWAT SYIFA

SELAWAT SYIFA

====


another video of SELAWAT SYIFA


Selawat Syifa (Astro Oasis)


Banyakkan selawat ke atas baginda Nabi Muhammad S.A.W. Selawat ini bagus dibaca bagi merawat penyakit.

===


..

Doa Taubat

Doa Taubat dari Pelajar Madrasah Al Junied - Shoutul Jundil Muslim


zikir

zikirWahai Tuhan yang memiliki keagungan dan kemulian

Zikir Untukku Dan Untukmu

Rasulullah SAW bersabda: "Biasakanlah melafazkan "Ya dzal jalali wal ikram." (Wahai Tuhan yang memiliki keagungan dan kemulian)


===========QS. Al Isra, 23- 24


Usaha pemurnian tauhid tidak akan tuntas hanya dengan menjelaskan makna tauhid, akan tetapi harus dibarengi dengan penjelasan tentang hal-hal yang dapat merusak dan menodai tauhid. Untuk itu, pada bab-bab berikutnya, penulis berusaha menjelaskan berbagai macam bentuk tindakan dan perbuatan yang dapat membatalkan dan mengurangi kesempumaan tauhid dan menodai kemumiannya, iaitu apa yang disebut syirik baik syirik akbar maupun syirik ashghar, dan hal-hal yang tidak terma-suk syirik tetapi dilarang Islam karena menjurus dan bisa mengakibatkan syirik, disertai pula dengan keterangan tentang latar belakang historis timbulnya syirik.

Terakhir, penulis menyebutkan dalil-dalil al-Qur'an dan as-Sunnah yang menerangkan keagungan dan kekuasaan Allah It, untuk menunjukkan bahawa Allah adalah Tuhan yang paling berhak dengan segala bentuk ibadah yang dilakukan manusia dan Dialah Tuhan yang memiliki segala sifat kemuliaan dan kesempurnaan.

Satu hal yang unik dalam metode pembahasan ini, bahawa penulis tidak menerangkan atau membahas tauhid dengan cara yang lazim kita kenal dalam buku-buku masa kini. Pada setiap bab, penulis hanya menyebutkan ayat-ayat al-Qur'an dan hadits-hadits serta pendapat ulama salaf; kemudian beliau menjabarkan bab-bab itu dengan menyebutkan permasalahan-permasalahan penting yang terkandung dan tersirat dari dalil-dalil tersebut.

Akan tetapi, justru dengan demikian itulah, buku ini menjadi lebih penting, sebab pembahasannya mengacu kepada Kitab dan As-Sunnah yang menjadi sumber hukum bagi umat Islam.
BAB 1: TAUHID [HAKIKAT DAN KEDUDUKANNYA]Firman Allah :


وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْأِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
(الذريات:56)
Tidak Aku ciptakan jin dan Manusia melainkan hanya untuk beribadah (1) kepada-Ku. (QS. Adz Dzariyat, 56).

Nota: (1) Ibadah ialah penghambaan diri kepada Allah taala dengan mentaati segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya, sebagaimana yang telah disampaikan oleh Rasulullah saw. Dan inilah hakikat agama Islam, kerana Islam maknanya ialah penyerahan diri kepada Allah semata, yang disertai dengan kepatuhan mutlak kepada Nya, dengan penuh rasa rendah diri dan cinta.Ibadah bererti juga segala perkataan dan perbuatan, baik lahir mahupun batin, yang dicintai dan diredai oleh Allah. Dan suatu amal akan diterima oleh Allah sebagai ibadah apabila diniatkan dengan ikhlas kerana Allah semata ; dan mengikuti tuntunan Rasulullah saw.


وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوت
(النحل: من الآية36)

Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada setiap umat (untuk menyerukan) Beribadahlah kepada Allah (saja) dan jauhilah thoghut (2) . (QS. An Nahl, 36).

Nota: (2) Thoghut ialah : setiap yang diagungkan - selain Allah dengan disembah, ditaati, atau dipatuhi; baik yang diagungkan itu berupa batu, manusia ataupun setan.

Menjauhi thoghut bererti mengingkarinya, tidak menyembah dan memujanya, dalam bentuk dan cara apa pun.

Dan tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan beribadah kecuali hanya kepada-Nya, dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaan mu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan ah dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan, dan ucapkanlah : Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil (QS. Al Isra, 23- 24).


===

Tuesday, 20 July 2010

Ramadan

Ramadan
Nasheed on the Holy Month of Ramadan (in the Islamic Lunar Calendar, Ramadan is the month of Fasting).


Song performed by: Mishari Al-Arada

Ramadan
You Came to me (Ramadan Song) English by Sami Yusuf

...مشاري العفاسي ..نشيد رمضان Ramadan Song ZAIN ADرمضان
إعلان شركة زين للاتصالات
أداء: الشيخ مشاري بن راشد العفاسي
الانشودة كاملة باللغة العربية والإنجليزية والفرنسية...انشودة زين الشهور باداء المنشد مشاري راشد العفاسي - شهر رمضان 2009

باللغه العربية والانجليزية والفرنسية
====


Welcome O RamadanSubhahallahi wa bihamdih.(hadith riwayat Muslim)

Drpd Abu Dzar Nabi pernah bersabda:Sukakah kau beritahukan kalimat yg sgt disukai Allah..Ucapan yg plng disukai Allah iaitu..Subhahallahi wa bihamdih.(hadith riwayat Muslim)


..Talib Al Habib - KalimatanKalimatan habibatan ila ar-Rahman
Khafifatan `ala al-lisan, thaqilatan fi al-mizan
Subhanallahi wa bi hamdih, subhanallahi al-azim


SubhanAllahi wa biHamdihi, Subhan-Allahi 'l-`adheem
سُبْحَانَ اللّهِ وَ بِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِيمِ
Glory be to Allah, and Praise, Glory be to Allah, the Supreme====


This has to be the best nasheed ever. The lyrics are pure hadeeth nabawwi - the last recorded by Imam al Bukhari in his al-Ja'mi As-Saheeh (Saheeh al-Bukhari).Subhanallahi wa bihamdihi subahaanallahi al-adheem.
..
Related Posts with Thumbnails