a

Thursday, 4 August 2011

strategi to reset zero dosa dalam bulan Ramadhan

Semalam dalam tazkirah bersama ustazah Hannan ada sebut hadith :




Sabda nabi, ‘Barangsiapa yang berpuasa ramadhan penuh keimanan dan penuh penilaian, Allah akan ampunkan dosanya yang telah lalu’ – Bukhari.


dan juga ini



sabda Rasulullah SAW: "Sungguh rugilah seseorang yang menyambut Ramadan kemudian melepaskannya, sedang dosa-dosanya belum diampuni" (HR Tirmidzi).


so nak share dari source disini strategi nya


http://www.asraffayob.com/love-the-live-u-live/azam-ramadhan-it%E2%80%99s-time-to-reset/


Lama saya terfikir ‘bagaimanakah cara termudah untuk reset-kan semula spiritual diri ini dari ‘infiniti dosa’ kepada ‘zero-dosa’?

Alhamdulillah, Ramadhan menyediakan peluang terbaiknya. Saya perlu setkan azam baru, perincikan strategi terbaik serta fikirkan jalan paling sesuai untuk menjayakan proses reset ‘zero-dosa’ tersebut.

Strategi ‘how to reset’ inilah yang ingin saya kongsikan dengan anda…..


Strateginya ialah……..

Sempena kedatangan ramadhan ini, agar misi reset berjalan lancar, azam saya ialah :

1. Saya akan ‘shut down’ mana yang utama, ‘eliminate’ mana yang perul, serta kurangkan mana yang patut segala sumber yang membawa kepada maksiat, lagha dan sia-sia. Contohnya : surfing berita di internet, berborak kosong dll.

2. Saya berazam untuk khatamkan Al-Quran 2 kali ramadhan ini, serta sekali dengan bertadarus bersama isteri. Kemudiannya, setiap kali selesai tadarus, kami akan cuba berbincang bersama-sama ‘juz yang kita baca tadi, agaknya apa yang Allah ingin sampaikan kepada kita?

Memang jumlah khatam itu sangat kurang jumlahnya dibandingkan dengan ‘hobi’ Imam Syafie sewaktu ramadhan iaitu khatam 2 kali sehari. Tetapi tidak mengapalah, sekurang-kurangnya, itu lebih baik dari langsung tiada bukan?

3. Saya akan memperbanyakkan ‘istighfar kabir’ setiap hari. Kalau tak dapat mencontohi nabi yang beristighfar sekurangnya 70 kali sehari, dapat separuh dari jumlah itu pun dikira kejayaan besar bagi saya. Bagi mereka yang tidak mengetahui apakah istighfar kabir, Tanya sahaja kepada Prof Google : penghulu istighfar. InsyaAllah, ada beribu jawapannya.

4. Ini misi terbesar. Saya akan cuba memburu ‘Lailatul Qadar’ terutamanya pada 10 malam terakhir. Teringat lagi kata-kata syeikh saya bila ditanyakan kepadanya soalan ‘Syeikh, apakah amalan terbaik untuk kita lakukan jika seandainya kita bertemu dengan lailatul Qadar?’

‘Mudah sahaja. Jangan terlalu fikirkan amalan ‘besar-besar’. Jika tidak mampu, cukup lakukan solat tahajud 2 rakaat dan solat taubat 2 rakaat. Kemudian baca semuka dua Al-Quan serta tamatkannya dengan istighfar. Pastikan semua itu dilakukan seikhlas mungkin. InsyaAllah, Tuhan akan anugerahkan keampunan dan ganjaran 1000 bulan itu kepada kita.’


Mohon doakan azam untuk ‘reset’ berjaya…

Mungkin ada yang tertanya ‘takkan itu sahaja yang ustaz nak buat?’

Jawapan saya : itupun sudah banyak sebenarnya. Memang kita boleh meletakkan target azam yang muluk-muluk seperti khatam 10 kali atau tahajud sepanjang malam full 30 hari. Tetapi saya takut ia tinggal ‘azam atas kertas’ sahaja. Bukankah itu yang selalu kita lakukan? Berazam hebat-hebat, tetapi akhirnya satu pun tak terbuat!

Saya tidak mahu ia terjadi pada azam kali ini. Cukuplah itu yang dilakukan. Yang penting, ia perlu berjalan di atas landasan ikhlas.

Tetapi pembaca jangan salah faham pula dengan entri ini. Ia tidaklah bermaksud ‘saya ingin menunjuk-nunjuk amalan ke’? Tidak sekali-kali. Na’uzu billahi min zaalik, mohon Allah jauhkan dari keinginan itu.

Ia dikongsi sebagai ikrar, agar saya benar-benar melaksanakannya kali ini. Ia juga berfungis sebagai ‘cermin’ refleksi kepada anda : jika ada yang masih belum setkan azam ramadhan, moga entri ini dapat mencetus idea kepada anda.

Juga bagi mereka yang azamnya lebih ‘advance’ dari yang disenaraikan, saya ucapkan tahniah awal kepada anda. Ini bermaksud iman serta spiritual anda jauh lebih hebat dari saya. Saya amat gembira jika anda boleh berkongsi sekali tips-tips brilliant bagaimana anda mengekalkan prestasi iman sepanjang 11 bulan ini.

Yang paling saya harapkan bila berakhir ramadhan ini ialah, memetik lirik nasyid Nadamurni : : akal kita cerah, jiwa kita hidup, fizikal kita cergas…

Kepada pembaca budiman, saya mengharapkan titipan doa makbul kalian agar usaha ‘hubungkan hati dengan Allah’ ini berjalan seperti yang diharapkan.

Saya mengucapkan selamat menyambut ketibaan Ramadhan…. semoga kita keluar darinya seperti bayi : suci dari segala dosa dan noda.

Ya Allah, perkenankanlah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails